Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Ευαισθησία από τον ΣΕΔ, αλλά...


Πρώτος αντέδρασε, προς τιμήν του, στη δημιουργία του blog "ΟΤΕ-Ληστεία", o Μπάμπης Εγγλέζος του Συνδέσμου Επενδυτών & Διαδικτύου - ΣΕΔ. Παραθέτουμε αυτούσιο το σχόλιό του, πριν το... σχολιάσουμε με τη σειρά μας:
"Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου -ΣΕΔ, ( www.sed.gr ),έχει στείλει από τις 8-5-2008 Ανοιχτή Επιστολή προς τον κ. Αλογοσκούφη για το θέμα του ΟΤΕ, με την οποία ζητάει να γίνει δημόσια πρόταση από την D.T. προς όλους τους μετόχους του ΟΤΕ στην ίδια τιμή που αγοράστηκαν οι μετοχές από τη Marfin (26 Ευρώ ανά μετοχή) Η επιστολή κοινοποιήθηκε παντού και μπορείτε να τη δείτε εδώ: http://www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi?act=ST;f=24;t=6 μαζί με τα ΜΜΕ που τη δημοσίευσαν. Παράλληλα έγιναν παρεμβάσεις σε δελτία ειδήσεων μεγάλων καναλιών (Alter,MEGA κλπ) Ο ΣΕΔ είναι διατεθειμένος να κάνει προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το θέμα. Δυστυχώς όμως η προσφυγή είναι πολύ δαπανηρή: Μόνο για δικαστικά έξοδα χρειάζονται 60.000 Ευρώ και αν προσθέσουμε και τα έξοδα 2-3 δικηγόρων, φτάνουμε στις 70 με 80 χιλιάδες. Ο ΣΕΔ είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο και δεν διαθέτει αυτό το ποσόν. Είμαστε σε αναζήτηση χορηγού-χρηματοδότη και αν τον βρούμε θα γίνει η προσφυγή, η οποία πιστεύουμε ότι έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Αν όχι, θα μείνουμε για άλλη μια φορά στις διαμαρτυρίες... Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει ενδιαφερθεί κανένα από τα μεγάλα επενδυτικά funds που διαθέτουν χιλιάδες μετοχές του ΟΤΕ. Θα παρακολουθώ την προσπάθειά σας με ενδιαφέρον και κάθε ιδέα ή πρόταση είναι ευπρόσδεκτη. Αν θέλετε μπορούμε να κανονίσουμε και μια συνάντηση για να συζητήσουμε το θέμα".

Το σχόλιό μας:
Πράγματι, ο ΣΕΔ ήταν ο πρώτος και μοναδικός σύνδεσμος επενδυτών που αντέδρασε. Και, προς τιμήν του, ο Μπάμπης Εγγλέζος είχε το θάρρος να βγει μπροστά και να αντιταχθεί στις επιλογές της κυβέρνησης, που ποδοπατούν βάναυσα τα δικαιώματα των μικρομετόχων. Αντίθετα, η Ένωση Μετόχων του Δ. Καραγκούνη μάλλον έχει μείνει πίσω, δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά σε όλους μας γι' αυτή της την ατολμία: δεν κατάλαβε, άραγε, ότι θίγονται τα δικαιώματα των μετόχων με πρωτοφανή τρόπο, ή η ατολμία του υπαγορεύεται από άλλες σκοπιμότητες.
Με όλο το σεβασμό στις προσπάθειες του κ. Εγγλέζου -φιλότιμες, οφείλουμε να ομολογήσουμε- έχουμε ορισμένες παρατηρήσεις σε όσα γράφει:
- Ισχυρίζεται ότι πρέπει να γίνει προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο, ότι αυτή κοστίζει ακριβά και, κατά συνέπεια, πρέπει να αναζητηθούν χορηγοί στους κύκλους των διεθνών funds.
- Ας μας επιτρέψει να διαφωνήσουμε με αυτή τη λογική: είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, πολύ περισσότερο ο έμπειρος στα χρηματιστηριακά κ. Εγγλέζος, ότι κανένα fund δεν θα θελήσει να χρηματοδοτήσει μια διαδικασία που στρέφεται κατά της ελληνικής κυβέρνησης. Γιατί όλοι οι θεσμικοί, Έλληνες και ξένοι, προτιμούν να διατηρήσουν τις καλές τους σχέσεις με την κυβέρνηση, από το να συνδράμουν μια ένωση μικρομετόχων στην αντιπαράθεση μαζί της. Άλλωστε, οι μέτοχοι και μεριδιούχοι των διαφόρων funds μπορούν να κερδίζουν ακόμη και από την πτώση της μετοχής του ΟΤΕ, με στρατηγικές στην αγορά παραγώγων, συνεπώς δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας μικροεπενδυτής.
- Αλήθεια, αγαπητέ κ. Εγγλέζε, αν ο ΣΕΔ έβρισκε ένα τέτοιο χορηγό, τι θα έλεγε στους χιλιάδες μικρομετόχους που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί; Ότι εκπροσωπεί τους μικρομετόχους με χρηματοδότηση από τους ξένους και Έλληνες θεσμικούς, που όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα με τους μικροεπενδυτές; Κακά τα ψέματα: ακτιβισμός των μετόχων με χορηγούς θεσμικούς επενδυτές δεν υπήρξε ποτέ διεθνώς, ούτε και θα υπάρξει στην Ελλάδα. Και ο κ Εγγλέζος το γνωρίζει -ή οφείλει να το γνωρίζει.
- Αν πραγματικά θέλει και μπορεί να εκπροσωπήσει τους μικρομετόχους, ο κ. Εγγλέζος οφείλει να πράξει το αυτονόητο: να ζητήσει τη δική τους οικονομική συνδρομή -λίγα από πολλούς, όχι πολλά από λίγους, έχοντες μάλιστα επιδιώξεις και συμφέροντα εξ ορισμού αντιτιθέμενα στα συμφέροντα των μικρομετόχων. Εξ όσων γνωρίζουμε δεν το έχει πράξει, απλώς αρκείται να περιμένει το... ιππικό των θεσμικών (και τις ευγενείς χορηγίες τους), που ασφαλώς και δεν πρόκειται να φθάσουν ποτέ. Ως τότε, μας λέει, θα αυτοπεριορισθεί σε διαμαρτυρίες (μάλλον ανούσιες, όπως και ο ίδιος φαίνεται να αντιλαμβάνεται). Αλλά αυτό δεν είναι οργανωμένη εκπροσώπηση των μικρομετόχων. Αν αυτό είναι το μόνο που έχει να προσφέρει, τον ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε. Κάθε Έλληνας έχει ήδη αντιληφθεί τι σημαίνουν τέτοιου είδους συνδικαλιστικές αντιλήψεις...
- Τέλος, ο κ. Εγγλέζος μιλάει για προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο, χωρίς να τεκμηριώνει νομικά γιατί πρέπει να ακολουθηθεί αυτή η "ακριβή" -και επωφελής για τους δικηγόρους που τον συμβούλευσαν- διαδικασία αντίδρασης. Γιατί αυτή η πρόταση, κ. Εγγλέζε, όταν υπάρχει η πολύ "φθηνή" και ενδεχομένως αποτελεσματικότερη λύση της υποβολής καταγγελίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Μήπως αναζητείτε ένα καλό πρόσχημα για να αποφύγετε την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, έστω και αν έτσι αυτοακυρώνεστε; Για το θέμα της προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, το "ΟΤΕ-Ληστεία" έχει πολλά ακόμη να προσθέσει. Θα επανέλθουμε!

Υ.Γ. Όσον αφορά την πρόταση για συνάντηση, δεν την αρνούμαστε εκ των προτέρων. Προτιμάμε όμως, προς το παρόν, τη δημόσια συζήτηση μέσω του blog, ακριβώς για να μπορεί κάθε μέτοχος, κάθε πολίτης, να αξιολογήσει ανοικτά και δημόσια τα επιχειρήματα όλων, όπως ο κ. Εγγλέζος αξιολογεί τις δικές μας τοποθετήσεις και εμείς τις δικές του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε:Ο ΤΡΙΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
http://underinformation.wordpress.com/2008/06/06/ote/
Επίσης:ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ,ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ,DEUTSCHE TELEKOM ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Ο.Τ.Ε.
http://underinformation.wordpress.com/2008/06/30/alogoskoufis/