Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Υπόλογοι για απιστία οι διοικητές των Ταμείων!


Υπόλογοι για απιστία θα είναι όσοι διοικητές ασφαλιστικών Ταμείων έχουν μετοχές του ΟΤΕ και δέχθηκαν χωρίς να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη την παράνομη απόφαση κυβέρνησης-Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να μην υποβληθεί από την Deutsche Telekom πρόταση εξαγοράς όλων των μετοχών μειοψηφίας!
Αυτό γνωρίζουν καλά αρκετοί στις διοικήσεις Ταμείων, που θυμούνται και τις πρόσφατες περιπέτειές τους με το σκάνδαλο των δομημένων, και αρχίζουν να διερευνούν τις δυνατότητες προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Πρώτα το θέμα τέθηκε σε συζήτηση στη διοίκηση του Ταμείου Αυτασφάλειας των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη -και δεν έχει καταθέσει ήδη αγωγή, όπως εσφαλμένα αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ έγκυρης ημερήσιας εφημερίδας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του otelisteia.blogspot.com, συνδικαλιστές που μετέχουν στη διοίκηση του Ταμείου προβληματίζονται έντονα για τον κίνδυνο να κινηθεί εναντίον τους δικαστική έρευνα για σοβαρά ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα (όπως η απιστία), στην περίπτωση που δεν ασκηθούν όλα τα νόμιμα δικαιώματα του Ταμείου, δεδομένου ότι οφείλουν να γνωρίζουν ότι το Ταμείο ζημιώνεται από μια παράνομη (βάσει του κοινοτικού Δικαίου) απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς και της κυβέρνησης, που ασφαλώς και μπορεί να προσβληθεί στα δικαστήρια.
Όμως, φαίνεται ότι "δάκτυλος" της κυβέρνησης εμποδίζει την άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη, όπως φαίνεται άλλωστε και από σχετική χθεσινή ανακοίνωση του Ταμείου, όπου κάποιοι υπεύθυνοι, προτάσσοντας προφανώς το συμφέρον της κυβέρνησης έναντι του συμφέροντος των ασφαλισμένων και του Ταμείου, σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για κατάθεση αγωγής.
Ως blog έκφρασης των συμφερόντων των μετόχων μειοψηφίας, στους οποίους ασφαλώς συγκατατέλεγονται και τα ασφαλιστικά Ταμεία, δεν μπορούμε παρά να διερωτηθούμε -και να ρωτήσουμε τον κ. Τάκη Αράπογλου- αν ο ίδιος ο διοικητής της Εθνικής και, ενδεχομένως, κάποιοι κυβερνητικοί κύκλοι έχουν σχέση με την εμφανή προσπάθεια παρακώλυσης των διαδικασιών προσφυγής στη Δικαιοσύνη από το Ταμείο.
Περιμένουμε τις απαντήσεις τους, αλλά οφείλουμε να υπογραμμίσουμε το εξής: Όσοι διοικούντες ασφαλιστικών Οργανισμών δείχνουν τη διάθεση να προτάξουν το συμφέρον της κυβέρνησης, έστω και αν θίγονται τα συμφέροντα των Ταμείων που έχουν ταχθεί να προασπίζουν, καλά θα κάνουν να αντιληφθούν ότι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης μπορεί να είναι φίλος, φιλτάτη είναι όμως η προστασία των ασφαλισμένων...

Απολογισμός... καταστροφής για μετόχους του ΟΤΕ

Έναν εύστοχο απολογισμό... καταστροφής των μικρομετόχων του ΟΤΕ κάνει ο Χρήστος Ιωάννου στο Reporter.gr, επισημαίνοντας τον πλήρη εξευτελισμό της μετοχής του Οργανισμού μετά την εξαγορά από τους Γερμανούς -και αφού, βέβαια, η MIG και το Δημόσιο έχουν πουλήσει με 26 και 29 ευρώ αντίστοιχα...
Παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο και ζητούμε από τον υπουργό Οικονομίας μια απλή απάντηση: είναι, ή όχι υπεύθυνη η κυβέρνηση και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με την παράνομη απόφασή τους να μην υποχρεωθούν οι Γερμανοί σε υποβολή δημόσιας προσφοράς, για την κατάρρευση της μετοχής του ΟΤΕ και την πρόκληση τεράστιας ζημιάς στους μικρομετόχους;

Ακολουθεί το σχόλιο του Χρ. Ιωάννου:

"Αξίζει ο ΟΤΕ 6,86 δις. ευρώ; Τόση είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του μετά την "πώληση" του management στην Deutsche Telekom και την πτώση κατά περίπου 46% της τιμής της μετοχής, που καθημερινά σημειώνει νέο χαμηλό έτους.
Για να απαντήσει κάποιος στο ερώτημα αρκεί να λάβει υπόψη του τα εξής:
α) Ο ΟΤΕ εξαγόρασε πρόσφατα την Cosmote με αποτίμηση 8,86 δις. ευρώ (ή 26,25 ευρώ ανά μετοχή). Δηλαδή «έχει μέσα του» μια εταιρεία με αποτίμηση μεγαλύτερη από τη δική του,
β) ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Σερβίας, Telekom Serbia, αποτιμάται 4 δις. ευρώ. Με αυτή την αποτίμηση - έστω κι αν φαίνεται απαιτητική υπό τις παρούσες συνθήκες - θέλουν οι μέτοχοι του σερβικού οργανισμού, δηλαδή το σερβικό δημόσιο και ο ΟΤΕ να τον βάλουν στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και Βελιγραδίου στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτό άλλωστε ειπώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη Βουρλούμη στη Σερβία. Ο ΟΤΕ συμμετέχει με 20% στον Telekom Serbia. Μόνο αυτό το μερίδιο αξίζει 800 εκατ. ευρώ και μπορεί να αποφέρει κέρδη μέχρι 645 εκατ. ευρώ, καθώς η συμμετοχή είναι αποτιμημένη στα βιβλία του ΟΤΕ με κόστος 155 εκατ. ευρώ".