Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

ΟΤΕ: οι μικρομέτοχοι οργανώνονται και αντιδρούν στη ληστεία!


Για λόγους που ελάχιστοι έχουν καταλάβει και η κυβέρνηση δεν έχει επαρκώς εξηγήσει, αποφασίσθηκε η εκποίηση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και διοίκηση της σημαντικότερης ελληνικής επιχείρησης πέρασε στον έλεγχο των Γερμανών.
"Παράπλευρη απώλεια" αυτής της συμφωνίας είναι τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας του Οργανισμού, που μέχρι πρόσφατα ήλεγχαν την πλειοψηφία (52% των μετοχών), αφού το Δημόσιο είχε περιορίσει τη συμμετοχή του στο 28%, ενώ σχεδόν 20% των μετοχών είχε συγκεντρώσει η Marfin Investment Group.
Οι μέτοχοι μειοψηφίας του ΟΤΕ, που ήταν στα χαρτιά "αφεντικά", έγιναν μετά τις συμφωνίες των μεγαλομετόχων μια νέα στρατιά "εγκλωβισμένων" του Χρηματιστηρίου. Η κυβέρνηση μερίμνησε για να... στερηθούν το βασικό δικαίωμα κάθε μετόχου μιας επιχείρησης που αλλάζει χέρια: να πουλήσουν σε δίκαιη τιμή και τις δικές τους μετοχές. Και τώρα βλέπουν με απόγνωση τη μετοχή του Οργανισμού να απαξιώνεται, σε επίπεδα τιμών σχεδόν 50% χαμηλότερα από την τιμή πώλησης που εξασφάλισε το Δημόσιο για τις δικές του μετοχές, ενώ η Deutsche Telekom εκμεταλλεύεται την περίσταση, αγοράζοντας "κοψοχρονιά" από το Χρηματιστήριο εκατοντάδες χιλιάδες μετοχές.
Το θέμα δεν αφορά κάποιους καλοπληρωμένους διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων και τους μετόχους τους. Αφορά τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες μικροεπενδυτές, που είχαν ιστορικά μεγάλη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού, αφού ήταν η πρώτη κρατική εταιρεία που μετοχοποιήθηκε και αμέσως οι μικροί επενδυτές την περιέβαλαν με την εμπιστοσύνη τους.
Στη συνείδηση των χιλιάδων αυτών μικρομετόχων, έχει γίνει πλέον σαφές ότι ποδοπατήθηκαν βασικά τους δικαιώματα, που προστατεύονται από το εθνικό και κοινοτικό Δίκαιο (Οδηγία 2004/25 της Κομισιόν). Το κοινοτικό Δίκαιο με σαφήνεια προστατεύει το δικαίωμα των μετόχων κάθε εισηγμένης εταιρείας (αδιάφορο αν ελέγχεται από το Δημόσιο, ή από ιδιώτες) στη δίκαιη μεταχείρισή τους, όταν αλλάζει χέρια ο έλεγχος της εταιρείας. Η υποβολή δημόσιας προσφοράς για τους μετόχους μειοψηφίας είναι ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ!
Καθώς οι "επαγγελματίες συνδικαλιστές" - μικρομέτοχοι σιωπούν για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο, προτιμώντας να διατηρήσουν τις καλές σχέσεις τους με την κυβέρνηση, το νέο ιστολόγιο που δημιουργήσαμε έχει σκοπό να βοηθήσει στην αυτο-οργάνωση των μικρομετόχων του ΟΤΕ, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στο μόνο φορέα που μπορεί να τα προστατεύσει: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σκοπός μας είναι να γίνει αυτό το ιστολόγιο ένας αδέσμευτος χώρος συνάντησης όλων των μετόχων του ΟΤΕ που θέλουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά είναι πρακτικά αδύνατο να συντονιστούν με άλλους τρόπους. Τελικός στόχος είναι να "βομβαρδιστεί" η Κομισιόν με τις καταγγελίες μας κατά του Ελληνικού Δημοσίου για τη μη εφαρμογή της Οδηγίας 2004/25. Επιδίωξη μας, να αναγνωρισθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές η προφανής αδικία εις βάρος χιλιάδων μικρομετόχων και να ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα από το ευρωπαϊκό Δίκαιο μέτρα κατά της κυβέρνησης.
Προτιμήσαμε το διαδίκτυο και την ανωνυμία που εξασφαλίζει, όχι γιατί εξυπηρετούμε κάποια σκοτεινά συμφέροντα. Αλλά γιατί, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, κάθε προσπάθεια αντίστασης σε απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις και αποφάσεις μπορεί να δώσει αφορμή για κάθε είδους "αντίποινα"...
Χωρίς, λοιπόν, το φόβο πάσης φύσεως "αντιποίνων", επιδίωξη της ομάδας που δημιούργησε αυτό το blog
είναι να εκφρασθούν ελεύθερα οι μικρομέτοχοι, να συντονιστούν και να ορθώσουν αποτελεσματικά την αντίδρασή τους στις κυβερνητικές αυθαιρεσίες. Έχουμε δίκαιο! Ας το διεκδικήσουμε!